Skip to content

Verksamhetscase — Fokusområde #3

Skellefteå, Clockwork, Stena och Northvolt – en kvartett som växer i takt

Skellefteå spirar med råge. En av de stora drakarna i staden är batterifabriken Northvolt, som trots att den ännu bara uppnått en liten del av sin totala kapacitet sysselsätter flera lokala företag. Mitt i händelsernas centrum finns Stena Recycling, som på ett tryggt och miljösäkert sätt tar hand om allt avfall som Northvolt lämnar efter sig. Här är bemanning via Clockwork en stor möjliggörare för Stenas expansion.

Sedan början av 2023 har Clockwork levererat såväl gårdsarbetare som maskinförare till Stena Recyclings verksamhet i Skellefteå. I horisonten väntas en fortsatt ökad tillväxt eftersom antalet konsulter hittills ökat från 15 till 50, vilket ställt höga krav på ett engagerat ledarskap från Clockworks sida.

– Som konsultchef vill jag vara på plats på site minst en dag i veckan för att konsulter och arbetsledare ska känna att vi finns där om de har några funderingar. Jag brukar passa på att fråga om det finns något vi kan göra annorlunda eller om någon konsult behöver extra stöd från vår sida. Alla ska få möjlighet att lyfta frågor, säger Kristoffer Olsson, konsultchef på Clockwork. 

Något Clockwork och Stena Recycling sett är att vikten av en bra introduktion ökar, särskilt i en fas av kraftig expansion. Inom några år förväntas antalet konsulter på plats vara uppe på 150. 

– En tradition jag har är att alltid möta upp konsulterna ute på site under deras första arbetsdag. Jag ser till att de kommer innanför grindarna, får rätt utrustning och blir presenterade för personer som finns på plats. Det har varit uppskattat, berättar Kristoffer Olsson. 

Utveckla introduktionen med rörligt material 

För att förbättra introduktionen ytterligare har Clockwork och Stena Recycling gemensamt beslutat om att ta fram en introduktionsvideo. Det görs i samarbete med medieprogrammet på Anderstorpsgymnasiet där årskurs ett gör filmen som sitt examensarbete. 

– Satsningen på film som utbildningsmaterial har slagit bra internt även på Stena. Vi ser en stor vinning i att alla får samma information och att vi kan upprepa samma information vid flera tillfällen. Det säkerställer att inget viktigt faller mellan stolarna, berättar Sophie Markgren Anund, Site Manager på Stena Recycling i Skellefteå. 

”Clockwork är vår externa HR-partner”
Att hitta personal på en redan hårt ansatt arbetsmarknad är ingen lätt match. Clockwork söker framför allt personer som kanske inte tänkt på industrin i första hand, men som man tror kommer passa för uppdraget. 

– Vad gäller drivkraft hos konsulterna så krävs framför allt att de gillar att jobba i en varierad vardag. Det händer mycket på plats på Northvolt och det är nästan en förutsättning att konsulterna gillar att jobba flexibelt. I de fall där samarbetet med konsulten fungerar väldigt bra tar vi över anställningen efter sex månader, berättar Sophie Markgren Anundi, som värdesätter samarbetet med Clockwork högt. 

– Jag kallar Clockwork för vår externa HR-partner. Clockwork och särskilt Kristoffer sticker verkligen ut i jämförelse med andra bolag. Vi har en bra kemi där vi förstår varandra på ett naturligt sätt och Kristoffer har lätt för att läsa av olika situationer. Clockwork gör verkligen ett otroligt bra jobb med att matcha rätt kandidater med rätt tjänst, säger Sophie. 

Variation och frisk luft
Två som uppskattar just variationen i jobbet och som sökt sig till Stena Recycling via Clockwork är konsulterna Elisabeth och Elin. Elisabeth drev tidigare en kiosk i Burträsk men kände att hon ville jobba med något fysiskt.

– Jobbet som gårdsarbetare passar mig perfekt för jag gillar att jobba med kroppen. Det är ett varierat jobb och det allra bästa är att jag får jobba utomhus. Jag tycker dessutom vi har en fin sammanhållning i gruppen. Det är en bra åldersmix, jag är snart 55 och vi har även de som är runt 20 och alla kommer så bra överens. Vi har bra synergier i gruppen, berättar Elisabeth. 

Även Elin har jobbat som gårdsarbetare, vilket till stor del handlar om materialhantering, innan hon gick vidare till att bli hjullastare och lastbilschaufför i kombination. 

– Jag jobbade med kundtjänst innan jag började här men kände att jag ville ha större variation. Eftersom jag började på Stena som gårdsarbetare kan jag rycka in om det behövs även där. Vi hjälps åt för att lösa problem, säger Elin. 

Hej, det är vi som är Clockwork!

Vi går till jobbet, varje dag, i ambitionen att bidra till en bättre framtid: för våra kollegor, kandidater och kunder, och för de orter, städer och branscher vi verkar i.

LÄS MER