Skip to content

Verksamhetscase — Fokusområde #1

Teknikkvällar lockar kvinnor till industrin

Industrier i hela Sverige står inför stor kompetensbrist. För att fler kvinnor ska få upp ögonen för industrin som arbetsgivare arrangerar Clockwork teknikkvällar för tjejer, där kvinnor i alla åldrar bjuds in för att ta del av industrins alla karriärmöjligheter. Målet? Att öka jämställdheten och få fler att välja ett industriyrke.

 

En vanlig missuppfattning är att vägen till ett industrijobb är lång och kräver mycket erfarenhet. Så behöver det inte alls vara – idag finns många tjänster inom industrin som inte kräver utbildning eller branscherfarenhet. Med rätt drivkraft och motivation kan industrin vara en möjlig karriärväg för flera med andra bakgrunder, exempelvis inom service, ledarskap, administration eller omsorgsyrken. Det finns också många yrkesutbildningar och traineeprogram att gå för att få kunskap, exempelvis Clockworks traineekoncept.  

Flera av Clockworks stora industrikunder vill rekrytera fler kvinnor, men få söker de lediga tjänster som annonseras. 

– För att nå de som inte tänkt på industrin som en potentiell arbetsgivare krävs ett innovativt tänk, berättar Rebecca Nätfalk, produktspecialist industri. 

Under 2023 sjösattes därför initiativet teknikkväll för tjejer. Till Clockworks Gävlekontor bjöds tjejer in till en inspirationskväll där de fick träffa representanter från flera arbetsgivare, både kunder till Clockwork och andra företag i branschen. 

– Kvällen blev väldigt lyckad då många fick nya insikter om vad ett industrijobb kan innebära. En stor del av de vi träffade berättade att de inte trodde att de kunde få ett jobb inom industrin. Då fick vi ett bevis på att det finns ett stort jobb att göra för att fler ska tänka på industrin som en möjlig karriärväg oavsett vad man har för tidigare erfarenheter, säger Rebecca Nätfalk.

Lett till jobb
Teknikkvällen i Gävle blev grogrund till efterföljande träffar i Tierp, Sandviken och Falun. Där fanns, förutom Clockwork och flera industriföretag, också en yrkeshögskola samt en tjej som tidigare jobbat inom vården som fick jobb på Cibes efter första teknikkvällen.

– Det känns extra kul att kunna visa att det här upplägget faktiskt fungerat. För att få fler tjejer att välja industrin som arbetsgivare behöver vi vara många som samverkar för att visa vad industrin handlar om och vilka yrkesmöjligheter som finns. Det är en framtidssäker bransch och det vill vi att fler ska inse.

Jämställdhet på bred front
Initiativet teknikkväll för tjejer är en av många aktiviteter med målet att öka jämställdheten i industrin. Under de senaste åren har Clockwork tillsammans med flera industrikunder startat traineeprogram som genom skräddarsydd utbildning löst kompetensbristen och samtidigt ökat jämställdheten. Clockwork har också utmanat kunderna genom att ifrågasätta kravprofilen.

– Något vi konkret har gjort för att öppna för ett bredare urval hos några av våra kunder är att ifrågasätta om det verkligen är nödvändigt med x antal års industrierfarenhet, eller om det istället är viktigt med erfarenhet från andra yrken. Att tänka nytt och släppa tanken om att flera års erfarenhet är en nödvändighet har ökat jämställdheten och bidragit till 

en kulturförflyttning hos flera av våra kunder, avslutar Linus Forslund, produktchef industri. 

Hej, det är vi som är Clockwork!

Vi går till jobbet, varje dag, i ambitionen att bidra till en bättre framtid: för våra kollegor, kandidater och kunder, och för de orter, städer och branscher vi verkar i.

Läs mer