Skip to content

Verksamhetscase — Fokusområde #2

UKK – en dynamisk miljö som passar David perfekt

David Costa från Italien flyttade till sin bror i Uppsala med målet att hitta ett jobb. Han fick komma på flera intervjuer, men föll alltid på målsnöret, tills han via Clockwork träffade Robin Akrap på Uppsala Konsert & Kongress. Robin såg direkt potentialen i David, tack vare en klockren matchning från Clockwork.

Robin Akrap är driftschef på Uppsala Konsert & Kongress, UKK och hade tidigare haft kontakter inom olika arbetsmarknadsinsatser, främst genom kommunen. Kopplingen till Clockwork kom genom hans vän Johanna Arnfeldt, som berättade för Robin om matchningen via Clockwork.
– Det kändes väldigt bra och Clockwork var professionella så vi höll kontakten. Johanna hörde sedan av sig om en kandidat som hon trodde väldigt mycket på. Jag får många sådana förfrågningar så jag var lite avvaktande först, men hon låg på och övertalade mig att träffa David, och jag kan säga att han charmade oss direkt, berättar Robin Akrap. David fick börja på UKK genom praktik som övergick till ett vikariat. Hans titel är vaktmästare och han rycker in där det behövs.
– UKK är en dynamisk och internationell miljö med artister och besökare från hela världen, David passar jättebra. Här händer det nya saker varje dag och David hjälper till på i princip alla avdelningar med stöd från handledaren Anders, säger Robin. David kommer från Palermo på Sicilien och bodde hos sina föräldrar där tills han var 30 år. Då kände han att något måste förändras.

– I Italien är det otroligt svårt att hitta jobb så jag bestämde mig för att söka mig ut i Europa, som de flesta av mina vänner hade gjort. Min bror läste ett mastersprogram på Uppsala universitet och han berättade att det var en underbar stad, så jag flyttade dit, säger David Costa. Davids bror var engagerad i Uplands Nation och via honom fick David en tillfällig anställning som köksmästare. När uppdraget tog slut jobbade han på ett budföretag en tid, men resorna till och från jobbet blev för långa. Han sökte många jobb utan resultat, så när han fick höra talas om Clockworks matchningstjänst nappade han direkt.
– Jag pratar inte så bra svenska än, men jag förstod det mesta av föreläsningarna och min handledare Samir Khelifi hjälpte mig att skriva ett bra CV. Vi hade avstämning varje vecka och Samir hjälpte mig att söka jobb. Det kändes ofta som att det gick bra, men jag kom aldrig längre än till intervju, och jag började känna mig frustrerad. När David fick träffa Robin kändes det rätt på en gång. Matchningen blev en hit.
– Jobbet är väldigt roligt och intressant, jag får lära känna många människor. En dag hoppas jag kunna öppna en egen restaurang, men det ligger nog minst fem eller tio år bort i tiden. Fram till dess skulle jag gärna jobba kvar på UKK och lära mig mer om olika delar av verksamheten, säger David. David lyfter fram det stöd han fick av Clockwork och hur väl han blev omhändertagen. Det var inte bara hjälpen med att söka jobb som var värdefull, Samir var också ett stort stöd för att få David att må bättre. – Om jag kunde resa tillbaka i tiden önskar jag att jag hade mött Samir och Johanna tidigare! säger David. Han vill också skicka med några ord på vägen till alla som är i samma situation som han var:
– Ge inte upp, och gör alltid ditt bästa. Chansen kommer när du minst anar det.

Hej, det är vi som är Clockwork!

Vi går till jobbet, varje dag, i ambitionen att bidra till en bättre framtid: för våra kollegor, kandidater och kunder, och för de orter, städer och branscher vi verkar i.

Läs mer